Patarimai gėlių priežiūrai

6 patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti gėles

Gėlės vazoje džiugina akį ir teikia daug džiaugsmo. Tačiau kaip pailginti padovanotų gėlių gyvenimą, kad jos namuose, vazoje ilgiau išsilaikytų? Norėdami kuo ilgiau džiaugtis nuostabiais žiedais, mes parengėme išsamią atmintinę, kurios reikia laikytis rūpinantis gėlėmis.

1 žingsnis: Išvalykite vazą, užpilkite ją gėlo vandens ir įpilkite gėlių maisto

Gėlėms visada reikia švaraus vandens, todėl prieš užpildant vazą vandeniu, ją būtina kruopščiai išvalyti vandeniu ir plovikliu. Tai svarbus žingsnis užkertant kelią bakterijoms. Nevalyta vaza yra palanki dirva bakterijoms augti ir vandeniui greitai gesti, o tai negarantuoja ilgo, vazoje esančių gėlių gyvenimo. Be to, rekomenduojama kas dvi dienas reguliariai keisti vandenį ir pastoviai išvalyti vazą.

Puokščių atveju verta vandenį keisti kasdien.

Svarbu įsitikinti, kad visi gėlių koteliai būtų įmerkti taip, kad vandenyje apsemtų bent 2–3 centimetrus. Tai užtikrina, kad kiekvienas stiebas gautų pakankamai vandens.

2 žingsnis: Pakirpti gėlių kotus

Tam, kad gėlės vazoje išliktų ilgiau gražios, prieš dedant gėles į vazą, visada verta nupjauti maždaug 3-4 cm ilgio kotelius, apie 45 laipsnių kampu. Tokiu būdu gėlė gauna vandenį geriau. Procedūra turėtų būti kartojama kiekvieną kartą keičiant vandenį.

3 žingsnis: įdėkite gėles į vazą ir pašalinkite lapus, kurie siekia vandenį

Lapų šalinimas yra svarbus vandens kokybei palaikyti. Tačiau šakelių pašalinti nereikia.

4 žingsnis: rūpinkitės gėlėmis kasdien

Norint ilgiau džiaugtis gėlėmis, svarbu reguliariai rūpintis, kad skintų gėlių gyvenimas būtų ilgesnis. Kuo daugiau gėlių puokštėje, tuo greičiau jos sugeria vandenį. Todėl svarbu kasdien tikrinti vandens lygį ir, jei reikia, įpilti daugiau vandens. Pastebėjus pirmus vytimo požymius, gėles taip pat galima šiek tiek apipurkšti vandeniu ir kuriam laikui pastatyti į kambarį, kuriame yra vėsesnė oro temperatūra.

5 žingsnis: gėles visada laikykite vaikams ir naminiams gyvūnams nepasiekiamoje vietoje

Yra gėlių, kurios gali būti nuodingos vaikams ir naminiams gyvūnėliams, jei jos patenka į burną, todėl visada verta gėles saugiai padėti vaikams ir naminiams gyvūnams nepasiekiamoje vietoje.

Su šiomis gėlėmis reikia elgtis ypač atsargiai:

  • Azalija;
  • Anturija;
  • Lilija;
  • Puansetija, Kalėdų žvaigždė;
  • Amarilis;
  • Crizantema;
  • Hortenzija;
  • Ciklamenas;
  • Hiacintas;
  • Narcizas;
  • Irisai;

Gyvūnams taip pat gali būti nuodinga:

  • Begonijos;
  • Gvazdikai;
  • Vėdrynas.

Augalai dažnai purškiami įvairiais augalų apsaugos produktais, siekiant apsaugoti juos nuo kenkėjų, kurių likučių taip pat galima rasti ant gėlių ir lapų.

6 žingsnis: būkite atsargūs dėl temperatūros

Gėlės itin jautriai reaguoja į staigius temperatūros pokyčius, todėl, atėjus namo (ypač šaltuoju metų laiku), prieš dedant jas į vazą, būtina gėles šiek tiek palikti popieriuje, kad jos priprastų prie kambario temperatūros. Tokiu būdu perėjimas nėra pernelyg netikėtas ir nesukelia gėlėms „šoko“. Be to, įsitikinkite, kad gėlės nėra veikiamos skersvėjo ar tiesioginių saulės spindulių. Be to, gėlės netoleruoja šilto radiatoriaus artumo.

Patarimai, kaip išsaugoti populiariausias skintas gėles:

Tulpės

Tulpės mėgsta šaltą vandenį (geriausia - lietaus vandenį, bet jei jo nėra, tinka ir šaltas vanduo iš čiaupo) ir vėsią temperatūrą, tačiau tiesioginiai saulės spinduliai jiems netinka. Prieš dedant tulpes į vandenį, tikrai verta nupjauti maždaug 5 cm ilgio kotelius. Tulpių atveju vanduo turėtų būti keičiamas per dieną, todėl patartina kiekvieną kartą atnaujinti stiebelius pakirpti.

Rožės

Kita vertus, rožės mėgsta šiltą vandenį, tinka ir iš anksto užvirintas vanduo, atvėsintas iki kambario temperatūros. Vazoje vandens kiekis galėtų siekti 10–15 centimetrų. Kad rožė įsisavintų vandenį geriau, apatiniame stiebo gale peiliu reikia padaryti nedidelį pjūvį. Rožės atveju būtina kasdien keisti vandenį ir atnaujinti įpjovimą. Taip pat reikėtų pašalinti išsikišusius lapus, kad būtų išlaikyta vandens kokybė.

Narcizai

Narcizai, kaip ir tulpės, mėgsta šaltą vandenį, kurį reikėtų keisti kas antrą dieną. Vandens lygis vazoje neturi būti per aukštas, 5 centimetrų pakanka tikrai. Tačiau verta vengti narcizus pamerkti į vieną vazą su kitomis skintomis gėlėmis. Taip yra todėl, kad narcizų į vandenį išskiriamos gleivės neleidžia kitoms gėlėms į jas vandeniui patekti, todėl jos nudžiūsta.

Gvazdikai

Gvazdikai yra labai patvarūs ir nereikalauja ypatingos priežiūros, tačiau pirmenybė teikiama kambario temperatūros vandeniui.

Lilijos

Lelijos, kaip ir gvazdikai, yra nereiklios ir joms nereikia ypatingos priežiūros. Tačiau jos jautrios etilenui.

Žiūrėkite mūsų pasirinkimą čia:

>